Wednesday, December 16, 2009

 CERITA AMBO!!!!

cerita mengenai seorang budak miskin yang selalu bermain ditaman, pada setiap petang si miskin datang bermain ditaman, setiap kali dia datang ketamn dia akn bermain buaian sehingga ke senja,begitulah petangnya setiap hari selalu bermain ditaman seorang diri tampa teman.
pada suatuhari ketika si miskin datang ingan bermain buiaan yang selalu dimainnya ditaman tiba-tiba dia melihat seorang gadis yang boleh la dikatakan cantik sedang bermain buaian yang selalu dimain oleh si miskin, maka si miskin hanya duduk dari jauh sambil memerhati gadis tersebut bermain buiaan.di fikiran si miskin tersebut berlegar-legar seribu persoalan...hatinya bertanya"sepe la si gadis ni... cantik bebeno''sakat dalam hati si miskin "tak penah pulak kelihatan kat sini sebalum ni". "bila la dia nak balik erk..,'' puas si miskin memnunggu si gadis tu meninggalkan buian,di minda si miskin hanya berlega-lega kata-kata"lamanya dia main buian nih,agak-agak la sikit,ornag lain pun nak naik jugak",bisik hati si miskin.
sampai ke petang si miskin menunggau si gadis tersebut meninggalkan buaian,tapi sampai ke senja si gadis main buaian, maka pulang lah si miskin ni dengan perasaannya yang hampa sebab tak dapat main buaian.
ketika ia menuju pulang kerumah dalam perjalanan itu, bisik hati si miskin "sapalah perempuan tu ye.... dari mana dia datang". pada keesokan harinya si misakin datang seperti biasa dengan harapan dapat bermain buaian sepuas-puasnya kerana semalam tidak dapat bermain buaian,tetapi belum sempat si miskin menuju ke buaian,si gadis semalam datang dan terus bermain brmain buaian tersebut tampa rasa serba salah.si miskin menggaru kepalanya sambil memerhati gelagat si gadis tersebut bermain buaian.si miskin hanya dudukdi kerusi pandok taman sambil memerhati si gadis tersebut menghayun buaian.
sampai ke senja dia memerhati,kini tiba masanya untuk si gadis itu pulang,tampa disedari si simiskin telah mengikori si gadis dari jauh sahaja agar tidak diketahui niatnya untuk merungkai persoalan yang bermain diminda simiskin.
rupa-rupanya si gadis itu ialah orang kaya dikawan perumahan itu.si miskin pun tampa berlengah lagi pulang kerumah.pada keesokkan harinya si miskin datang awal ketamn itu dengan harapan depatlah dia bermain buaian itu dengan sepuas-puasnya.huhu nasib si miskin memang baik ari ni.. dia dapat bermain buaian yang dirindui nya..
namun tampa dia sedari si gadis telah datang kepadanya lalu berkata"hei kamu di situ bak mai buaian tu kat aku, ingat ni taman untuk orang macam kau ke ha, hei.. sedar la diri tu sikit kau tu ta layak dok kat taman ni, taman ni cantik lawa,tak sesuai untuk orang semacam kau, pi balik nuh..." sungguh rendah martabat bahasa penggunaannya, namun si miskin hanya membalas kata-kata si gadis kaya tersebut dengan pandang senyuman tawar lantas meninggalkan buaian itu dan berlalu tampa kata, si miskin membiarkan langkahnya itu menuju jalan pulang,si miskin pulang awl kerumah dan terus ke beranda rumah usangnya,sambil melempar pandangn kebukit hijau berhampiran pondok usang si miskin sesekali terdetik hatinya untuk mengatahui "apa la yang kau mahu ha.. kehadiran ku ditaman itu macam dianggap sampah dipandangan kau'', si  miskin merebahkan dirinnya di beranda dan memejamkan matanya seketika.
sejak dari peristiwa itu si miskin tidak lagi datang bermain ditamn setiap petang simiskin pergi kehutan di belakang rumahnya dan merayau-rayau didalam sana untuk menenagnkan jiwa sambil mendegar bunyi serangga hutan selang-selidengan kicauan burungamat menghiburkan hatinya,ter detik dihatinya mengatakan ''YA ALLAH besar sungguh anugerahmu pada ku!!!!'',kerana ketenangan yang dia perolehi ketika melihat keindahan alam ciptaannya lebih baik daripada taman permainan tersebut.hampir setiap minggu si miskin mengisi waktu petangnya dengan memasuki hutan.si miskin tertanya-tanyapada dirinya.''menagpa aku asyik terkenagkan si gadis taman itu ye?????",pada keesokkan harinya si miskin datang ketaman bukan lagi untuk bermain buaian,tetapi unuk melihat si gadis itu bermain di taman, sejak dari hari itu si miskin hanya ketaman untuk memerhati gadis itu bermain sahaja.mungkin jauh bagaikan api danagn panggangjika hendak berkenalan dengan gadis tersebut.apatah lagi dengan dirinya yang serba kekurangan ,bagaikan melmelihat pelangai dilangait,lihat bindah di mata namun memenag mustahiauntuk menyentuhpelangi cantik tu.tampa disedari oleh sigadis itu si miskin telah jatuh hati padanya.tetapi si miskin harus membuangnya... jauh di dalam fikiran untuk menyukainya, si  miskin cuba memberi senyuman apabila melihat sigadis itu dipandangan, namun si gadis hanya membalas senyuman si miskin dengan penuh rasa kebencian yang meluak-luak pada si miskin,ketika itu hanya wajah hampa si miskin sahaja dapat menerima kebencian yang diberikan oleh si gadiskaya itu.diam tampa kata ,mungkin itu cara terbaik pada ketika itu.si gadis menyedari bahawa simiskin itu selalu memerhatinya dari jauh namun si gadis namun si gadis tersebut menganggap bahawa kehadiran si miskin tersebut hanya sampah dalam hidupnya yang mana ia harus di singkirkan.
si miskin hanya tersenyaum di pandangan mata melihat si gadis itu tersenyum keriangan , biarpun hati si miskin sudah di robek teruk oleh lidah si gadis tersebut.si gadis tersebut tidak sedar bahawa si miskin telah lama lenyap di permukaan bumi kerana dilanggar oleh sebuah lori ketika simiskin menuju jalan pulang,kepulang simiskin kerumah nya adalah terakhir kalinya dia pulang dari taman itu,kini si gadis sedar bahawa di sudah rindu orang yang selalu berada di kerusi pondok taman itu yang dulu sering memerhatinya bermain buaian,
namun tiada muncul juga si miskin di kursi itu, yang mana kini termakbullah kata-kata si gadis tersebut yang mana ia harus disingkir kan pada hidupnya...''gembiralah kamu wahai si gadis di  taman ini, biar lah ambo balik'' itulah kata-kata terakhir si miskin kepada si gadis ter sebut.

~sekian~ c.a.a.b

3 ulasan :

Anonymous said...

best la gak ctew nyh..huhu...

محمد مصعب said...

huhu.. ye ke..
hmm terima kasih kembali...

hamba allah said...

cerita yang mengambarkan keinagnan yang pasrah... adakah ia terluka...????